Beste belegger,

 

Ik heb vele vragen mogen ontvangen inzake de Cash Cow service.

 

Hieronder even een antwoord op de meest gestelde vragen (FAQ):

 

Vraag: Welke posities neem jijzelf in bij een signaal?

Antwoord: Dat ligt een beetje aan mijn verwachting voor de komende periode. Als ik een sterke trendmatige beweging verwacht, dan is het interessant om opties te kopen.

 

Als ik een rustige periode verwacht (traditioneel is bijvoorbeeld momenteel de periode rondom de Kerst vrij rustig), dan zou ik opties schrijven (verkopen).

Het voordeel van geschreven opties is dat men ook bij vrijwel gelijkblijvende koersen (markt in een range) winst kan maken vanwege het wegvloeien van de tijdswaarde.

(Erosie in de optiepremies)

Het nadeel is de marginverplichting en de in theorie onbeperkte risico’s.

 

Vraag: schrijf jij opties “at the money” of “out of the money”?

Antwoord: ik schrijf alleen “out of the money” opties waarvan de uitoefenprijs minimaal 25 AEX punten vanaf de koers van de AEX liggen bij een signaal.

 

Vraag: Hoeveel geschreven opties neem jij per signaal in?

Antwoord: 2 stuks. Ik ben een voorzichtige belegger en hebzucht werkt m.i. op een gegeven moment averechts op de beurs.

 

 

Vraag: Wat is de marginverplichting voor 2 geschreven AEX opties?

Antwoord: bij de optieseries met een uitoefenprijs op zo’n 25-30 AEX punten afstand is de margin (bij Alex) momenteel ongeveer € 7.000 voor 2 geschreven opties. (€ 3,500 per stuk)

 

Aangezien de volatiliteit momenteel aan de zeer lage kant is (zie bijvoorbeeld de Vix indicator) is het raadzaam om met € 12.500 Euro te gaan werken. De marginverplichtingen worden immers vaak procentueel hoger gezet bij toenemende volatiliteit.

 

Vraag: Kan ik ook deelnemen als ik geen opties kan (margin tekort) of wil schrijven?

 Antwoord: uiteraard kan er ook alleen via gekochte opties ingespeeld worden op een signaal.

Denk er daarbij wel aan dat u een optieserie kiest die minimaal een looptijd van twee maanden heeft.

Een zijwaartse beurs kan dan wel in uw nadeel werken, maar dat zou u eventueel kunnen verhelpen door het schrijven van een andere optie. (Put spread of call spread openen)

 

Een andere mogelijkheid is het innemen van Turbo posities. U bent uw eigen belegger en u beslist zelf of en hoe u de signalen wilt volgen binnen uw eigen mogelijkheden.

 

Vraag: Is dit een “wonderindicator”?

Antwoord: Nee, zoals reeds aangekondigd bestaat de heilige graal in het traden niet. Niet ieder signaal kan en zal winstgevend zijn.

 

Het systeem zoekt telkens zo snel mogelijk de onderliggende trend en soms hebben we te maken met een of meerdere schijnbewegingen van de markt.

Echter, het systeem reageert zeer snel: de verliezen zijn klein te noemen. Zodra de trein echter echt vertrekt, dan zitten wij absoluut mee.

 

Vraag: Kan ik dit systeem ook met een future (FTI) traden?

Antwoord: ik heb dit meegenomen in de backtesting. De beste resultaten worden behaald met een stop-loss op 5 AEX punten.

Overigens is het systeem vaak al sneller om en is er alweer een nieuw signaal voordat de 5 AEX punten stop-loss een feit is. (Ik verwijs graag naar de Optiespecialist Futuretrading service waar er volop aandacht is voor het managen van de trades)

Ik geef er zelf de voorkeur aan om “out of the money” te handelen, omdat dit simpelweg de rustigste en meest waarschijnlijke weg naar winst is.

 

Vraag: Hoeveel signalen genereert deze indicator ongeveer per jaar?

Antwoord: Ongeveer 12 tot 15 signalen. Als de trein eenmaal vertrokken is van het station, dan duurt het soms weken voordat we weer een nieuw station (signaal) tegenkomen.

 

Vraag: waarom komen de signalen veelal rond 17:00 uur?

Antwoord: Intraday worden er nogal eens wat spelletjes gespeeld door de handelaren, waarna de markt toch weer aantrekt en er aan het eind van de handel per saldo toch weinig is gebeurd.

 

 

Vraag: Hoe snel dien ik op de signalen te reageren?

Antwoord: Het liefst zo snel mogelijk. Dat is mijn standaard antwoord. Aan de andere kant zal het op jaarbasis met 12-15 signalen niet teveel uitmaken of u de volgende ochtend direct in de opening een positie inneemt.

 

Vraag: Is deze indicator robuust genoeg (goed getest in allerlei marktomstandigheden)?

Antwoord: Zoals gezegd ben ik niet over één nacht ijs gegaan. Deze indicator is getest tot begin 2004. Ik heb de valkuil van “optimalisering” angstvallig vermeden: dus niet door de computer laten uitrekenen welke instellingen van de indicator het beste resultaat zouden geven over een bepaalde periode.

Daarnaast werkt deze indicator ook prima op andere markten. (Olie, goud, Forex, Dax)

 

 

Vraag: Blijft dit een besloten groep?

Antwoord: Ja. 1.000 beleggers is voor Cash Cow echt het maximum. Geen verkooptruc en geen discussie mogelijk, al staan er nog 1.000 voor de deur: het moet voor mij wel werkbaar blijven qua administratie en reacties.

Er komt een wachtlijst en als mensen afvallen is er plaats voor een andere beleggers.

 

Vraag: alle Cash Cow posities die in het verleden werden ingenomen waren winstgevend. Verwacht jij dat dit in de toekomst ook zo zal zijn?

Antwoord: Nee. De opzet is nu anders vanwege de indicator. Voorheen waren de ingenomen posities op basis van de subjectieve beslissingen van de trader Leon van Dam.

Deze keer volg ik uitsluitend de objectieve indicator. Hiermee zullen we tegen kleine verliezen aanlopen, maar de winsten zullen ook groter zijn dan voorheen.

Per saldo wordt het beter en klip en klaar. Daar gaat het om.

 

Vraag: Moet ik overdag telkens mijn mailbox checken?

Antwoord: Nee. Het mooie is zelfs dat ik een signaal al van tevoren aan kan zien komen.

Dus normaal kijkt u even rond 17:00 uur naar de mail. Mocht het spannend worden, dan geef ik dat ruimschoots (minimaal een dag) van tevoren aan.

In die gevallen komt er ook een mailtje in de ochtenduren.

 

Vraag: Komt er ook een SMS ondersteuning?

Antwoord: Ja, die is inmiddels beschikbaar. Bedenk echter dat de SMS puur als aanvulling dienst kan doen. Ik heb genoeg storingen gezien in de afgelopen jaren en daarom mag u daar nooit blind op vertrouwen.

Het is altijd zaak om even de mailbox te checken aan het eind van de handelsdag.

 

Vraag: Komt er ook een forum voor de Cash Cow deelnemers?

Antwoord: Nee. Ik ben persoonlijk niet kapot van hetgeen erop de diverse Forum’s geschreven wordt. Vaak een “Popie-Jopie” gebeuren, waar de een het nog beter weet dan de ander en tevens ook nog weleens een vruchtbare bodem voor allerlei ongefundeerde indianenverhalen. Daarom: aan mijn lijf geen polonaise en vermoeiende poespas in de “Oh, wat zijn WIJ goed bezig sfeer....”

De Cash Cow service is zakelijk en direct: we zitten long of short gericht in de markt.

 

Ik ken persoonlijk eigenlijk maar één uitzondering en dat is het forum op de site van Bert van Arkel.

 

Vraag: Kan de Cash Cow service ook worden gevolgd via een vermogensbeheerder?
Antwoord: Nee, vanwege de rustige opzet van de Cash Cow (12-15 signalen per jaar) is dit niet echt interessant voor een vermogensbeheerder. Deze verdient namelijk alleen iets aan de transacties en dat zet niet veel zoden aan de dijk op deze manier.

 

 

Tenslotte: Wat vind jij persoonlijk de plus- en minpunten van deze indicator?

Antwoord:

 

Minpunten:  incidenteel kan het systeem “knipperen” en dan kan het moeite kosten om toch iedere keer de posities om te zetten. Dit zal de nodige discipline kosten...

Verder is het zo dat ik mijn eigen emoties/gedachten moet uitschakelen, maar misschien is dat ook wel een pluspunt. Het sleutelwoord is hier absoluut “discipline”.

 

Pluspunten: het geeft mij straks in 2007 de broodnodige rust in mijn beleggingsbeslissingen. De dagelijkse “ruis” laat ik rustig aan mij voorbij gaan evenals de meningen van alle guru’s en analisten. Er is toch niemand die het weet... Ik kan de posities daarbij immers rustig aanhouden zolang de trendindicator geen nieuw signaal geeft. Eenvoudiger kan niet...