Veel gestelde vragen (FAQ)

 

De service

1. Hoe ziet de service aan de abonnees eruit:
a. Dagelijks (*1) ontvangt u een Update (meestal tussen 13:00 en 13:30 uur)

b. Op momenten dat wij dat nodig achten sturen we een Alert uit. 

c. Aanvullend is een SMS abonnement mogelijk. In het SMS'je (max. 160 tekens) plaatsen we de handeling die in de Alert of in de Update is beschreven, tenzij wij van mening zijn dat die handeling geen haast of prioriteit heeft. De SMS is aanvulling, geen losstaande service.

In feite leest u mee met wat wij als beleggers gaan doen. Onze methode van beleggen is zeer succesvol gebleken en u middels het abonnement gebruik maken van onze kennis door met ons mee te lezen.
Op het moment dat u het niet eens bent met de in te nemen positie dan slaat u deze simpelweg over. Het is en blijft uw geld en uw beslissing of u gaat beleggen. Op geen enkele wijze heeft u een verplichting om een positie die wij innemen ook in te nemen.

Wat zijn we NIET:
- We zijn geen individuele adviesservice en we zijn ook geen vermogensbeheerders. Individuele advisering op uw posities die u aanhoudt buiten onze service kunnen we u niet bieden.
- We zijn geen Elliott Wave adviesservice noch zijn we een Elliott Wave analyse vraagbaak. Hoewel we gebruik maken van deze methode is de uitleg over het gebruik ervan of discussie over de uitkomst van de analyse niet inbegrepen in het abonnement.


2. Hoe is Optiespecialist ontstaan?
Het was een gratis service ter lering ende vermaeck in de Beursbox Nieuwsbrief (www.beursbox.nl) het werd echter zo'n groot succes dat we moesten kiezen, stoppen of een drempel opwerpen, want het aantal E-mailtjes met vragen over onze succesvolle methode liepen enorm op. 
Stoppen wilden we niet, want we vonden het beide veel te leuk.
Het werd daarom een betaalde service.

3. Wie zijn De Optiespecialist?
We zijn in principe met z'n tweeën, maar hebben wel steun van anderen die op bepaalde gebieden ook hun steentje bijdragen. De twee initiatiefnemers zijn echter Leon van Dam en Tom Lassing.
We zaten ooit tegelijk op dezelfde kleuter- en lagere school in de Dichterswijk in Utrecht. In 2000 kwamen we elkaar in Best weer tegen. Halverwege 2001 resulteerde het in een bijna dagelijkse bijdrage die werd geschreven in de Beursbox Update. 

4. Wanneer is De Optiespecialist commercieel gegaan/een betaalde service geworden?
Dat was op 10 juni 2002, ongeveer een jaar nadat we begonnen met schrijven in de Beursbox Update.

5. Is Optiespecialist hobby, of een serieuze bezigheid?
Het is een bloedserieuze bezigheid die we eerst een betaalde hobby mochten noemen, maar nu door het enorme succes meer dan een dagtaak en dus gewoon werk is geworden. Het is op geen enkele wijze een vrijblijvende service. We zijn zeer serieus in de handelingen die we doen en de service die we bieden. 

6. Waarom geven jullie die tips om rijk te worden voor zo weinig geld weg?
Ten eerste is het begonnen als een hobby, we schrijven graag over wat we op de beurs doen. De reden om commercieel te gaan was niet zozeer nieuwe inkomsten zoeken (al zijn ze zeer welkom) maar was eerder een manier om de hobby hanteerbaar te houden.
Waarom we dan als commerciële service zoveel goedkoper zijn dan vele anderen is puur het feit dat u bij ons het Grachtenpand of anderszins het te dure en (te) luxe kantoorpand niet mee hoeft te betalen. Ook hebben wij geen secretaresse(s) en ander personeel, ook geen dure (lease)auto's waar we de blits mee willen maken, maar die u als klant uiteindelijk wel moet betalen. Daarnaast zijn we heel bewust bezig met de kosten laag houden. Geen brief sturen waar een E-mail ook voldoet, geen luxe folder waar de website ook voldoende informatie geeft, dat soort dingen. Uiteindelijk moeten al die luxe extra's bij de anderen toch door de klanten (u) betaald gaan worden.

7. Als heel veel mensen jullie acties gaan volgen, heeft dat dan geen gevolgen in de markt?
- Ja, dat kan theoretisch. We nemen de gok daarop niet en daarom zal er ook gewerkt gaan worden met een maximaal aantal abonnees.

8. Jullie geven aan wat je gaat doen, maar daarmee lopen jullie waarschijnlijk altijd voor de klanten uit, dat is niet echt "eerlijk".
- Het is dan ook niet zo. Zo werken we namelijk pertinent niet. 
Hoe werken we wel:
We schrijven de Update of de Alert en versturen deze. Daarna maken we de SMS aan en versturen deze. Pas als we zeker weten dat er aan onze kant geen storingen bij de verzendingen hebben plaatsgevonden, wat inhoudt, dat we de berichten zelf ook weer terug ontvangen hebben, en u ze dus ook kunt hebben, gaan we de beschreven actie ook zelf uitvoeren. Daarbij kan het best zijn dat we juist nog even wachten met het uitvoeren van de order om zo de hoos aan orders even te ontlopen. Door de bevestigingen van E-mail en SMS af te wachten lopen we immers ten opzichte van de snelste abonnees vertraging op. Geen frontrunning dus, maar eerder backrunning...

9. Jullie deden in 2002 wel erg veel in index opties, bewust?
In 2002 was er juist in de index opties veel te verdienen. In de individuele aandelen was er meer risico omdat er daar vaak maar een beperkte groep beleggers naar kijkt. Zeker in wilde markten is dat gevaarlijk daar Technische Analyse dan minder betrouwbaar is. Wij gaan voor het meeste zekere rendement, en dus een laag risico. In 2002 hield dat in, weinig in individuele aandelen. We vonden het risico simpelweg te hoog. Overigens is er een aparte service puur gericht op aandelenopties.

10. Ik heb altijd geleerd dat geschreven posities heel gevaarlijk zijn.
- Ja, dat wordt iedereen steeds weer voorgehouden, maar zoals u mogelijk aan den lijve ondervonden heeft, is dat het kaal aanhouden van aandelen ook heel gevaarlijk kan zijn. Denkt u aan UPC, Versatel, KPN maar ook Ahold, Aegon en helemaal aan de vele bedrijven die uiteindelijk zelfs failliet gingen.
Geschreven opties hebben zeer zeker een risico, maar als u het risico goed kent weet u dat u dat risico kunt gaan afdekken. Geschreven posities geven veel meer mogelijkheden om u vrij in de markt te bewegen. U heeft, bij goed gebruik van het instrument, eigenlijk altijd een alternatief achter de hand en zelfs als de beurs zich tegen u keert kunt u er bij tijdig ingrijpen toch met winst uitspringen. Onze resultaten hebben dat bewezen.
Een waarschuwing die we hier met nadruk plaatsen: neem nooit meer hooi op uw vork dan u financieel aankunt. Altijd en tijdig ingrijpen als u ongelijk heeft.

11. Hoe lang blijven jullie dit nog doen?
- Zo lang we het leuk vinden en abonnees onze service willen afnemen. We hebben niet alle inspanningen gedaan om het voor even te doen. We denken dat we zeker 5 jaar zo bezig zullen zijn en pas dan eens zullen kijken hoe de vlag er dan bij staat. 

12. Ik heb een abonnement via mijn bedrijf, kan ik een factuur met BTW krijgen? 
- geen probleem, neemt u even contact met ons op.

13. Waarom sturen jullie geen factuur/rekening met de post op na de aanmelding.
- Kostenbesparing. Natuurlijk kunnen we deze "oude economie" methode gaan volgen, maar alles moet uiteindelijk door de abonnees betaald worden. U krijgt na de aanmelding een elektronische bevestiging. Dat is goedkoper, sneller en uiteindelijk houden dat soort verbeteringen de service zo enorm goedkoop.

14. Kennen jullie automatische incasso?
- Neen, u moet zelf het geld overmaken. Ook verlenging is niet automatisch. Het abonnement loopt alleen door als u tijdig het abonnementsgeld heeft overgemaakt.
Zodra het maximum aantal abonnees behaald is kan dat wel eens tot vervelende situaties gaan leiden, want niet tijdig betaald is uitschrijving... mogelijk dat we in de toekomst de automatische incasso dan als service zullen aanbieden aan wie daar behoefte aan heeft. We zullen overigens altijd even waarschuwen dat de tijd voor verlengen weer aangebroken is. U heeft dan tenminste twee weken de tijd om te besluiten door te gaan of te stoppen.

15. Stel ik heb toch nog een vraag, waar kan ik die dan stellen:
- Het liefst per E-mail op opties@optiespecialist.biz 
We proberen binnen 24 uur een antwoord te geven. We schreven het al eerder, we zijn geen individuele tipservice of portefeuille adviseurs. 

16. Veel services werken met een winstdeling, hoe zit dat precies bij jullie?
- Wij kennen zoiets niet. In feite moet u het zo zien, u leest mee met wat wij op de beurs gaan doen. U bepaalt zelf of u die actie al dan niet ook gaat volgen. U bent de belegger, het is uw geld en 100% uw verantwoording. Voor het meelezen betaalde u het abonnementsgeld. De handelingen doet u zelf, op uw eigen rekening en op uw eigen risico.

17. Zijn jullie vermogensbeheerders? Kan ik mijn geld door jullie laten beheren?
- Nee, we zijn geen vermogensbeheerders. Op geen enkele wijze kunnen of willen wij tussen u en uw geld komen. Het gaat ons niets aan, het is voor ons niet van belang. Wij bieden u slechts de mogelijkheid met ons mee te lezen en in onze teksten ook onze beweegredenen voor ingenomen posities te lezen. Voor vermogensbeheer moet u bij een gevestigde Vermogensbeheerder zijn. 

18. Jullie sturen je mail, hoe snel moet ik dan kunnen handelen, ik zit wel eens in vergadering etc.
- Het liefst binnen een uur, maar als we terug kijken naar afgelopen jaar, dan was het vaak ook wel zo dat een paar uur later en soms zelfs de volgende dag nog vroeg genoeg waren. De beurs beweegt vaak zodanig dat in een volgende beweging de actie vaak ook nog mogelijk is. Slechts als de beurs na het bericht ineens sterk in waarde veranderd kan het zo zijn dat u ernaast zult grijpen. Gelukkig is dat een situatie die niet zo heel vaak voorkomt. 
Het blijft echter wel beleggen in opties, dat is wat hectischer dan beleggen in aandelen. Als u weet dat u een tijd niet kunt handelen op de beurs kijk dan zelf even of u "enge" posities toch even afdekt of eventueel zelfs sluit. 

19. Veel services werken alleen tijdens beursuren, hoe zit dat bij jullie?
- Wij zijn in principe 7 dagen per week van 's morgens 08:00 uur tot 's avonds 22:00 uur aanspreekbaar, maar zullen niet altijd per direct bereikbaar zijn. E-mail is normaal gesproken binnen 24 uur van antwoord voorzien. Telefonische contacten liever beperkt houden daar we die vooral beschikbaar willen houden voor de nieuwe en potentiële klanten. Daarnaast houden telefoontjes ons 100% van het werk af, iets dat we naar de andere abonnees weer moeilijk kunnen verkopen.

20. Jullie werken veel met geschreven posities. Waarom vraagt de bank zoveel margin?
De bank wil er zeker van zijn dat, wat er ook gebeuren gaat, de bank geen risico loopt. De margin is dus overdreven hoog. Bijzonder jammer, maar aan de andere kant houdt dat het werken met geschreven posities ook wel iets dat alleen de gevorderde optiebeleggers toepassen. "Ieder nadeel heb ze voordeel" (vrij naar Johan Cruijf) als het ware.
Ook hier voor u een waarschuwing, zorg ervoor dat u altijd een positieve VBR (Vrij Besteedbare Ruimte) houdt. Komt u negatief, dan verliest u de controle over uw portefeuille en we kunnen u verzekeren, dat is een bijzonder onprettige ervaring. Komt het overigens zover, bel dan de bank even als u een mutatie wilt doorvoeren. Uw handelen online of telefonisch wordt bij een negatieve VBR geblokkeerd, maar de bank of broker medewerker kan wel in uw portefeuille handelen.  

21. Hoe "zeker" is de SMS service, ik hoor nog wel eens van storingen.
- Inderdaad blijkt het nog wel eens te zijn dat de SMS service niet perfect is. Bij drukte in een regio gaat het mis, maar ook stroomstoringen of technische mankementen komen (te) vaak voor.
Hoewel we een prioriteitsservice hebben blijft het een techniek die storingsgevoelig blijkt te zijn. We zouden graag willen dat het anders was, maar de praktijk leert ons dat u iedere zoveel weken een keer een SMS bericht kunt missen. 
Wij kunnen daar helaas niets aan doen, behalve blijven klagen bij de aanbieders.
 

Naast de technische problemen moet u ook rekening houden met het feit dat we maximaal 160 tekens kunnen versturen. Een SMS is dus minder uitgebreid en daarmee minder duidelijk dan de E-mail.

22. Komt de E-mail altijd aan? 
- Net als bij de SMS kan er onderweg wel eens wat gebeuren. Er kan een server uitliggen, de stroom kan onderweg ergens uitvallen etc. etc.
We krijgen weinig klachten wat dat betreft, maar het gaat wel eens mis.
Vaak zijn het de volgende problemen:

  • Bedrijfsfirewall wordt aangepast, bepaalde afzenders worden geweerd.

  • (Gratis) provider heeft de spamval of virusscanner aangepast.

  • Server bij provider ligt eruit.

  • Op uw eigen PC is er bij een aanpassing in de PC een fout gemaakt of een storing ontstaan. Het zou kunnen zijn dat uw instelling voor het checken van uw mail in inbox niet goed staat (tools/options/mailsetup)

23. Hoeveel abonnees hebben jullie?
- Erg veel, waarschijnlijk zijn we als optietipservice de grootste van Nederland en Vlaanderen. Wel zullen we het aantal maximeren op 1000.

24. Met hoeveel geld werken jullie vwb de service?
Wij werken met een portefeuille van 15.000 euro.
Als u ook zo'n bedrag heeft kunt u alles met ons meedoen. Heeft u meer, dan kunt u iets grotere posities aanhouden, maar nogmaals de waarschuwing, nooit meer hooi op de vork nemen dan u aankunt.

25. Moet ik de door mij ingenomen posities aan jullie doorgeven?
- Nee, daar hebben wij niets mee te maken, dat is puur uw eigen beslissing en zaak.

26. Waarom werken jullie op de site met de bruto inkomsten?
- Bij iedere bank en bij iedere portefeuille zullen (gemaakte) kosten anders zijn. Vooral bij grotere orders scheelt het enorm in de kosten. Zelfs al zouden we de door ons gemaakte kosten erbij zetten, dan nog heeft u daar als belegger te weinig aan. We hebben daarom besloten duidelijk aan te geven dat het om bruto winsten gaat, dus zonder rekening te houden met de gemaakte kosten.

27. Hebben jullie altijd de beste koersen gemaakt?
- Was het maar waar. Natuurlijk hebben we, omdat we er de hele dag mee bezig zijn, af en toe wel de ruimte om een beetje met de bied en laat prijs te spelen, maar uiteindelijk nemen wij een positie in en de volgende die de handeling doet kan een betere koers maken.


Werking opties

28. Als ik nog vragen over de werking van opties heb, waar kan ik die dan vragen?
- Allereerst willen we u verwijzen naar www.euronext.nl. Daar kunt u folders over de werking van opties downloaden of aanvragen. Verder kunt u het Optiespecialist E-bookje er nog eens bijpakken.
Het kan ook bijzonder nuttig zijn om een optie of beleggingscursus te volgen. We werken als Optiespecialist met een tweetal andere specialisten samen, namelijk Francois Franken van de Stock Management Academy en Bert van Arkel


Waar en hoe met orders

29. Moet ik een rekening bij een bepaalde bank of broker nemen?
- Nee, uw heeft alle vrijheid, de keuze voor een bank of broker is iets wat ons als Optiespecialist service niets aan gaat. Wel zijn online brokers wat meer toegerust om optiebeleggers te bedienen. Verder moet u kijken naar bedieningsgemak, kostenstructuur en service die u geboden wordt.

30. Hoe denken jullie over "bestens" orders?
- Die gebruiken we niet. Liever een ruime limiet meegeven, want bij een bestens order bent u aan de genade van de marketmaker overgeleverd. Bij een ruime limiet weet u in ieder geval zeker welke uiterste koers u gaat krijgen.
In onze service hebben we het wel eens over "gangbare prijs of marktprijs". Dat houdt in, de koers van dat moment. Uiteraard houdt u dan even rekening met het moment dat de mail uitging en het moment dat u ging handelen. Vaak zetten we er dan ook een prijsrange van het moment van verzenden bij, zodat u een indicatie heeft over welke prijs we het hadden.

We schreven al eens aan de toenmalige abonnees:
Werken met limieten:
Om te voorkomen dat u door een marketmaker een oortje aangenaaid krijgt is het werken met limiet ALTIJD aan te raden. 
Daarbij kunt u in rustige tijden het volgende in ogenschouw nemen:
Bij schrijven(openingsverkoop) en sluitingsverkoop: 
- Probeer rond de laatst gehandelde koers een optie te schrijven door daar de limiet te leggen. Lukt dit in eerste instantie niet, zak dan iets meer naar de bied-prijs.

Bij kopen (openingskoop) en sluitingskoop
- Probeer rondom de laatst gehandelde koers en anders vlak onder de laatprijs, zodoende wordt u de eerstvolgende in het boek.

Als de order na een aantal minuten niet wordt uitgevoerd, dan annuleren en opnieuw inleggen, conform bovenstaande punten.

Wilt u de positie erg graag schrijven, leg dan altijd in op de laagste prijs of zelfs eventueel iets onder de laagste prijs die u ziet/hoort (voorbeeld: 3,90 om 4,20). Door de order op 3,90 in te leggen bent u er vrijwel zeker van dat u deze gaat krijgen, behalve als u een grote order plaatst.
Als u wilt kopen legt u juist hoog in (en betaalt u dus meer). Bij een grote order kan het zo zijn dat de marketmaker de prijsstelling aanpast en dus niet de hele order voor die prijs gaat. Als u een goede broker/bank heeft kunt u reeds binnen de minuut horen hoeveel van uw order is uitgevoerd. Aan de hand daarvan kunt u besluiten of u de rest laat liggen, of gaat aanpassen. Als u de order laat liggen en deze wordt later in de dag alsnog uitgevoerd, dan betaalt u geen extra orderkosten. Gaat u de limiet veranderen, dan is het weer een nieuwe order. De winst van een dubbeltje goedkoper kan dan verloren gaan door de hogere kosten.

31. Jullie geven aan, stop loss op 368, maar bij Opties bestaat geen stop loss.
- Klopt, die 368 is de stand van de index en op dat moment moet u ingrijpen als u die positie in bezit heeft. Wij geven die stand van tevoren aan zodat u niet persé hoeft te wachten tot wij mailen. Wij kunnen een mail pas verzenden als het zover is. Middels koersalarm (externe service) kunt u eventueel zelf ook al actie ondernemen. Kunt u dat niet, dan komt onze mail er achteraan.

32. Als een optie waardeloos gaat aflopen, wat moet ik dan doen?
- Niets, opties die waardeloos aflopen zullen gratis weggestreept worden zodra de afloopdatum gepasseerd is. Opties die nog wel waarde hebben zullen wel met kosten afgerond worden. Bij index opties wordt u cash afgerekend en bij aandelenopties kunt u de aandelen geleverd krijgen of moeten leveren. Bij aandelenopties kunt u daarom vaak beter de opties met waarde voor expiratie sluiten. Denkt u er aan dat iedere bank hier andere regels voor heeft. Lees dus de voorwaarden die bij uw rekening horen goed door.

33. Als jullie in een alert stellen dat onder een bepaalde stand een afdekpositie ingenomen moet worden, maar ik constateer dat op het moment dat ik de order wil doorgeven de beurs weer buiten de gevarenrange is gekomen, moet ik dan toch afdekken?

- Neen, u dekt pas af als het noodzakelijk is. Dat was het toen wij de mail verstuurden, en het kan dus best zijn dat we het achteraf mis bleken te hebben en dat de afdekking op dat moment toch niet nodig bleek. Dan alsnog afdekken is dan zonde en moet u niet doen. Wel moet u dan zelf in de gaten houden of afdekken op een later moment alsnog niet noodzakelijk wordt.


Begrippen

34. Doorrollen
Dat is het sluiten van een bestaande geschreven (verkochte) positie en het vervolgens openen van een verder weg gelegen en vaak verder uit de buurt liggende serie, liefst met gesloten portefeuille. Dit kan apart gedaan worden, maar kan ook middels een combinatieorder ingelegd worden.
De reden om door te rollen is bij ons vaak het feit dat de oorspronkelijke positie in gevaar is gekomen. Door nu door te rollen komt er weer ruimte tussen de huidige stand AEX en de uitoefenprijs van de geschreven positie.
Het doorrollen kan in een combi order worden doorgegeven, maar onze voorkeur heeft het om hier losse orders van te maken. Dit is namelijk in de markt wat makkelijker en sneller te verwerken.

35. Bestens
Wij geven in principe orders nooit "bestens" door, maar werken altijd met een limiet. desnoods zelfs met een ruime limiet, maar hoe dan ook weten we dan zeker dat we nooit een oortje aangenaaid krijgen van een marketmaker die misbruik wil maken van onze bestens order.

36. Marktprijs
In onze mail staat nog wel eens "marktprijs" of "gangbare prijs". Dit houdt in de prijs die op dat moment in de markt ligt. Zouden we op dat moment een precieze limiet geven, dan gaan alle abonnees precies op dat niveau inleggen waarmee gelijk de kans om er meer uit te slepen verkeken is. Daarnaast moet er niet altijd op een dubbeltje gekeken worden. (Penny wise and Pound foolish)

37. Gebruikte afkortingen
OV Openingsverkoop (het schrijven van opties is het verkopen van een optie die je niet bezit)
OK Openingskoop (Het kopen van een put of call optie)
SK Sluitingskoop (Hiermee wordt de OV tenietgedaan)
SV Sluitingsverkoop (verkoop van de eerder gekochte positie)

(*1 Behoudens max. 25 vakantiedagen per jaar en evt. verstoringen in de verzending die buiten onze invloedsfeer liggen) 


 

Actie:

- Een gratis E-bookje met uitleg over onze optiestrategie. Tevens is dit E-bookje ook goed als zeer complete (bewezen succesvolle) tradershandleiding te gebruiken.

Onze garantie: als u van mening bent dat u binnen een maand niet uw abonnementgeld terug heeft kunnen verdienen en we daarmee onze klasse niet bewezen hebben, dan vraagt u simpelweg uw geld terug. Welke ander kent u die zo'n garantie over de eigen service durft af te geven?

 

 

 

 

Vriendelijke groet,

Leon Van Dam